Seleccionar página

Oh, și nu căutați indicii pe Clinicaltrials.gov

Totuși, viitorul comercial al produsului rămâne oarecum tulbure.

Acetatul de glatiramer este de fapt un amestec de diferite peptide, care, deși este bine caracterizat, este complicat de fabricat. Mai multe firme și-au dezvoltat propriile rețete pentru producerea de versiuni pe care le consideră funcționale identice cu originalul Copaxone, produs de Teva Pharmaceuticals. Produsul testat în actualul proces este realizat de firma olandeză Synthon.

Ca un cocktail peptidic sintetic, acetat de glatiramer nu este exact un biologic și nici nu este un medicament cu molecule mici. FDA nu a decis încă în cele din urmă dacă va reglementa aceste forme copycat ca medicamente generice sau ca așa-numiții biosimilari, clasificarea recent stabilită pentru copii ale agenților biologici.

Synthon a depus o cerere abreviată de medicament nou (ANDA) – calea pentru medicamente generice – pentru versiunea sa la FDA în 2011, pe baza analizelor sale fizico-chimice ale celor două produse. Dar Agenția Europeană a Medicamentului a declarat companiei că ar trebui să efectueze un studiu clinic complet pentru a stabili echivalența funcțională atât pentru eficacitate, cât și pentru siguranță – de aici, studiul actual. Synthon se așteaptă, de asemenea, ca procesul să-l ajute să obțină aprobarea finală de la FDA, care nu a acționat încă pe baza ANDA-ului firmei.

Cohen a spus într-un interviu că Synthon și anchetatorii studiului au încercat să găsească un echilibru în proiectarea studiului – păstrându-l relativ scurt și simplu, în comparație cu studiile efectuate în mod obișnuit cu noile medicamente pentru SM. În cazul în care compania ar fi trebuit să desfășoare un studiu de 3 ani care să implice mai mult de o mie de pacienți – un design standard de fază III – economiile de costuri de dezvoltare care permit vânzarea produselor generice pentru medicamente mai mici decât cele de marcă ar dispărea.

Synthon nu a spus ce se așteaptă să perceapă pentru produsul său, ceea ce nu este surprinzător, deoarece calea de reglementare rămâne incertă.

Un alt factor au fost eforturile legale și de marketing ale Teva de a ține la distanță versiunile generice. A pierdut mai multe bătălii în instanță, dar acestea continuă și între timp firma încearcă să convingă clinicienii că versiunile generice sunt inferioare. De exemplu, a sponsorizat un studiu in vitro prezentat aici, care a identificat modele de expresie diferențială a genelor în monocitele umane expuse la Copaxone, comparativ cu copiile generice.

Teva a lansat, de asemenea, o nouă – și proaspăt brevetată – versiune a Copaxonei care poate fi administrată de trei ori pe săptămână, în loc de dozarea o dată pe zi necesară cu forma originală. Genericele vor fi, în mod obligatoriu, produse dozate zilnic.

În studiul clinic raportat de Cohen, puțin peste 700 de pacienți cu SM recidivant-remitentă au fost randomizați fie la produsul Synthon generic, fie la Copaxone, cu alți 84 atribuiți placebo.

Faza randomizată a durat 9 luni, toți pacienții au trecut apoi la generic pentru încă 15 luni de tratament deschis. Scanările RMN și evaluările clinice au fost efectuate periodic.

Pacienții din studiu au reflectat SM timpuriu până la etapa medie, cu scoruri EDSS de la 0 la 5,5, o istorie recentă de recăderi și de la una la 15 leziuni T1 care ameliorează gadoliniu la screening.

Ambele versiuni de acetat de glatiramer au fost foarte asemănătoare între ele în ceea ce privește eficacitatea și siguranța, dar ambele au fost mai eficiente decât placebo în ceea ce privește numărul leziunilor în lunile 7-9 și în alte măsuri RMN – o confirmare suplimentară a faptului că acetat de glatiramer produsele funcționau așa cum era de așteptat.

Pe de altă parte, ratele de recidivă anualizate au fost aproape identice în brațele Copaxone și placebo, la 0,41 și respectiv 0,39 (comparativ cu 0,31 pentru produsul generic).

Co-moderatorul sesiunii, Giancarlo Comi, MD, al Universității Vita-Salute San Raffaele din Milano, a atras atenția asupra acestei constatări, pentru care Cohen a spus că nu are explicații bune.

Profilurile de siguranță ale ambelor produse active au fost, de asemenea, similare cu cele observate anterior cu Copaxone, cu reacții la locul injectării tipice ale agentului care nu au fost observate la placebo.

Ludwig Kappos, MD, de la Spitalul Universitar Basel din Elveția, care nu a fost implicat în studiu, a comentat că excluderea pacienților fără leziuni de îmbunătățire a gadoliniului la momentul inițial a fost o limitare semnificativă a studiului.

Cohen a declarat că faza deschisă a procesului nu a fost încă finalizată, cu rezultate așteptate anul viitor. Ar trebui să fie disponibile și date mai complete privind imunogenitatea produselor.

Dezvăluiri

Cohen a raportat relații cu EMD Serono, Genentech, Innate Immunotherapeutics, Novartis, Vaccinex, Genzyme, Receptos, Synthon și Teva.

Sursa primara

ACTRIMS-ECTRIMS

Referință sursă: Cohen J, și colab "Acetat de glatiramer generic este echivalent cu Copaxone în ceea ce privește eficacitatea și siguranța: rezultatele studiului randomizat GATE dublu-orb în scleroza multiplă" ACTRIMS-ECTRIMS 2014; Rezumat FC1.2.

NEW ORLEANS – Aveam de gând să folosesc acest spațiu pentru a descrie un studiu clinic viitoare cu un medicament fără prescripție medicală care, a spus un cercetător aici, ar putea preveni dizabilitatea la pacienții cu scleroză multiplă, până când mi-a spus cât de mult rău o astfel de divulgarea ar putea cauza.

Acest cercetător – pe care nu-l voi numi, deoarece ar putea determina pacienții cu SM să-l urmărească pentru detalii imediate – a spus că a dezvoltat un ecran cu randament ridicat pentru medicamente care ar putea induce remielinizarea fibrelor nervoase deteriorate de MS.

Angajat pe 1.000 de compuși de droguri ușor disponibili, cel mai bun succes s-a dovedit a fi un medicament publicitar la nivel național disponibil în supermarketuri.

El a menționat-o aici în timpul unei discuții la reuniunea anuală a Asociației Neurologice Americane și, de asemenea, că un studiu clinic ar trebui să înceapă în curând. L-am prins după aceea, dornic de detalii pe care să le pot pune într-o poveste. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că punerea numelui medicamentului acolo unde pacienții cu SM ar putea vedea că ar putea "contamina" procesul. (A povesti despre câteva sute de neurologi la o conferință părea sigur, a spus el.)

Iată problema. Chiar și atunci când recidivele SM sunt controlate, procesul de demielinizare de bază continuă. Îndepărtați de învelișurile lor protectoare de mielină, axonii nervoși se deteriorează irevocabil, mod de administrare urotrin iar funcția nervoasă se erodează irevocabil. Rezultatul este creșterea handicapului.

Pacienții știu acest lucru. Deci, dacă obțin vântul unui medicament ușor disponibil care ar putea – doar poate – inversa procesul de demielinizare, le va fi greu să reziste. Acest lucru va face dificil, dacă nu chiar imposibil, cercetătorului și colegilor săi să recruteze pacienți în studiu care nu au încercat deja medicamentul sau nu ar lua în considerare acest lucru pe neașteptate.

Mai mult decât atât, doar studiile preclinice susțin potențialul medicamentului pentru promovarea remielinizării. L-am întrebat pe cercetător dacă au găsit date epidemiologice retrospective care să arate că pacienții care au luat medicamentul au un risc redus de invaliditate a SM, dar aceste date aparent nu există. Procesul reprezintă primul test și poate singurul test dacă ipoteza are merit.

O altă preocupare este că acest medicament are efecte secundare care ar putea agrava o manifestare clinică cheie a SM, deci dacă nu reușește ca agent de remielinizare, cel mai probabil ar fi dăunător pacienților de pe net. Acesta este un alt motiv pentru care cercetătorul nu a dorit ca acest medicament să ajungă în comunitatea MS până când nu există dovezi solide pentru un beneficiu net.

Cercetătorul a spus că, dacă medicamentul funcționează așa cum crede că va funcționa, efectele asupra funcției motorii vor fi detectabile în câteva luni. Nu ar trebui să așteptăm foarte mult rezultatele procesului, a promis el.

Am spus că îl voi lăsa să aibă acele luni.

Oh, și nu căutați indicii pe Clinicaltrials.gov. Odată cu închiderea guvernului, nu se adaugă noi procese. Și, a spus cercetătorul, regulile site-ului permit medicamentului să rămână fără nume, deci va rămâne anonim atunci când procesul va fi postat în cele din urmă.

,

Scleroza multiplă poate fi tratată printr-o procedură chirurgicală simplă?

Această întrebare – ridicată de cercetarea unui medic italian – provoacă agitație în rândul celor care studiază afecțiunea, care a fost considerată de mult timp ca o boală autoimună.

În schimb, potrivit Paolo Zamboni, MD, de la Universitatea din Ferrara, în Ferrara, Italia, SM poate rezulta din circulația vasculară slabă în creier.

Teoria este următoarea: fluxul anormal prin sistemele venoase azigote și jugulare are ca rezultat o acumulare de fier în creier. Excesul de fier dăunează vaselor de sânge și permite metalului, precum și altor substanțe, să traverseze bariera hematoencefalică.

Ipoteza are implicații clinice imediate. În primul rând, dacă venele îngustate sau obstrucționate sunt cauza afecțiunii, oamenii ar putea fi ușor depistați pentru SM cu mult înainte de apariția simptomelor.

Și în al doilea rând, o procedură chirurgicală simplă – o angioplastie transluminală percutană – ar putea deschide venele și poate opri sau inversa evoluția bolii.

Cazul nu este dovedit, iar experții avertizează că este nevoie de mai multe studii pentru a răsturna paradigma dominantă. În special, aceștia avertizează pacienții împotriva solicitării unei intervenții chirurgicale vasculare înainte ca problema să fie soluționată – într-un fel sau altul – printr-un studiu controlat la scară largă, randomizat și orbit.

"Majoritatea experților o consideră o lovitură îndelungată" care trebuie studiat, a declarat John Richert, MD, vicepresedinte executiv pentru cercetare si programe clinice la Societatea Nationala de Scleroza Multipla.

Dar Zamboni a declarat recent unui ziar canadian: "Sunt încrezător că aceasta ar putea fi o revoluție pentru cercetarea și diagnosticarea sclerozei multiple."

Cercetătorii din Buffalo, în frunte cu Robert Zivadinov, MD, dr., De la Buffalo Neuroimaging Analysis Center, încearcă în prezent să stabilească dacă persoanele cu SM au mai multe șanse să aibă ceea ce a fost numit "insuficiență venoasă cronică cefalorahidiană."

Aceștia înrolează 1.100 de pacienți diagnosticați cu SM posibilă sau definitivă, 300 de controale normale potrivite vârstei și sexului și 300 de pacienți cu alte boli autoimune și neurodegenerative.

"Dacă ne putem dovedi ipoteza, insuficiența venoasă cefalorahidiană este cauza principală a SM," Zivadinov a declarat într-un comunicat: "va schimba fața modului în care înțelegem SM."

Abrir chat